علوم چهارم ابتدایی از جمله درسهایی است که نیاز به تمرین و تکرار بسیاری دارد. همچنین برای یادگیری هرچه بیشتر این درس توسط دانشآموزان، به انواع آموزشهای تصویری و بصری نیاز خواهد بود.
در واقع آموزش علوم چهارم دبستان بدون استفاده از تصویر و آزمایش برای دانشآموزان بسیار سخت بوده و یادگیری کامل از طریق نوشتن و مطالعه تمرینات اتفاق نمیافتد. یکی از اصلیترین روشهای تدریس درس به درس علوم چهار ابتدایی، استفاده فیلمهای آموزشی بوده که دانشآموزان میتوانند با مشاهده این فیلمها، مطالب به طور دقیقتر و بهتری آموزش ببینند.
با توجه به تمامی موارد گفته شده، این مقاله یک راهنمای کامل برای روش تدریس علوم چهارم ابتدایی بوده و بخشهای مختلف این کتاب را نیز به طور کامل مورد بررسی قرار میدهد. ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید.
علاوه بر آموزش دروس به صورت تک درس میتوانید پکیج آموزش چهارم ابتدایی را نیز در استاد اجازه مشاهده و تهیه نمایید.
در این بخش برای آشنایی بیشتر با تدریس درس به درس علوم چهارم ابتدایی، تمامی فصلهای این کتاب، به تفکیک بررسی میشوند:
در این فصل از کتاب علوم چهارم ابتدایی، دانشآموزان نحوه نتیجهگیری از مشاهدات خود را یاد میگیرند. در واقع آنها میآموزند که چگونه بر اساس یافتههای تجربی و مشاهدات خود، به پرسشها پاسخ داده و مسائل را در موقعیت جدید، پیشبینی کنند. همچنین دانشآموزان میتوانند نتایج بررسیهای خود را به روشهای مختلفی نظیر پوستر، مقاله، روزنامه دیواری و غیره ارائه دهند.
۲. فصل دوم؛ مخلوطها در زندگی
دانشآموزان در فصل دوم، ویژگیهای مخلوطها را آموزش دیده و آن را به دو دسته یکنواخت و غیریکنواخت تقسیمبندی میکنند. همچنین آنها با انجام آزمایشات مختلف، به این نتیجه میرسند که اندازه ذرهها و دمای آب در حل شدن مواد بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
معلم در فصل سوم از علوم چهارم ابتدایی، باید شکلهای مختلف انرژی و تبدیل آنها به یکدیگر را با استفاده از وسایل مختلف به دانشآموزان آموزش دهد. همچنین منابع انرژی و روشهای حفظ این منابع نیز در این فصل معرفی میشوند.
آموزش علوم چهارم دبستان، فصل چهارم، مربوط به کاربردهای انرژی الکتریکی در منازل و تبدیل آن به سایر انرژیها خواهد بود. همچنین آزمایشهای این فصل، شامل درست کردن یک مدار ساده الکتریکی، بستن لامپ به صورت متوالی و موازی، تشخیص رسانایی یا نارسانایی اجسام و غیره میشود.
در فصل پنجم این کتاب، دانشآموزان با نوع دیگری از انرژی آشنا میشوند. مفاهیم کلیدی این فصل، شامل چگونگی انتقال گرما بین اجسام و ثابت نگه داشتن آب در یک مشخص میشود. همچنین دانشآموزان میتوانند برای آموزش بهتر این فصل از کتاب درسی، آزمایشهایی انجام داده و نتیجه را در قالب یک مقاله و متن در کلاس ارائه دهند.
برای آموزش بهتر و پیشبرد روند آموزش علوم چهارم دبستان در این فصل، میتوانیم دانشآموزان به پیدا کردن انواع سنگها تشویق کرده و با مرور مطالب درسی، به آنها یاد بدهیم چگونه به دنبال سنگها باشند و چه سنگهایی را پیدا کنند. در واقع هدف از آموزش این فصل، معرفی انواع سنگ، نحوه تولید و تشکیل آنها و کاربرد انواع خاک و سنگها در زندگی خواهد بود.
در فصل هفتم، دانشآموزان با انجام فعالیتهای گوناگونی مانند جمعآوری اطلاعات و همچنین انجام آزمایشات مختلف، ویژگیهای آهنربا را شناخته و روشهای ساخت آهنربای معمولی و الکتریکی را آموزش دیده و با کاربردهای این آهنرباها در زندگی آشنا میشوند.
برای آموزش هرچه بهتر فصل هشتم از کتاب علوم چهارم ابتدایی، میتوان از دانشآموزان خواست تا یک مقاله تحقیقی در رابطه با کهکشانها و آسمان انجام دهند. در این فصل در واقع به سوالات دانشآموزان پیرو صورتهای فلکی، منظومه شمسی، سیارات، چگونگی تشکیل سالهای خورشیدی، جایگاه ماه نسبت به زمین و غیره پاسخ داده میشود.
ساختار ساده سلول، تقسیم سلولی و انواع سلولهای بدن در فصل نهم کتاب علوم چهارم دبستان، آموزش داده میشود. همچنین بخشهایی از بدن که مواد غذایی را گوارش کرده و چگونگی حفظ این اعضا نیز در همین فصل معرفی میگردد.
از اهداف اصلی فصل دهم باید به آشنایی دیگر بخشها و اندامهای اصلی بدن نظیر دستگاه تنفس و گردش خون، نحوه دفع مواد زائد از بدن و سهم هر فرد در سالم نگه داشتن دستگاههای بدن، اشاره کرد.
در فصل یازدهم از آموزش علوم چهارم دبستان، دانشآموزان با انواع جانوران بیمهره و ویژگیها و نوع زندگی آنها آشنا شده و همچنین نمونههایی از این جانداران را طبقهبندی میکنند. از دیگر آموزشهای این فصل میتوان به نقش بیمهرگان در زندگی انسانها و چگونگی حفاظت از این جانداران اشاره کرد.
برای تدریس بهتر این فصل از کتاب علوم چهارم ابتدایی، میتوان آزمایش رنگ شدن گل سفید یا ساقه کرفس را انجام داد. در واقع با این آزمایش میتوان بخشهای مختلف گیاه را به دانشآموزان، آموزش داد. از مفاهیم آموزشی این فصل میتوان به گیاهان تک لپه، دو لپه، بخشهای مختلف گل و نحوه گرده افشانی و تولید مثل گیاهان اشاره کرد.
مفهوم زیستگاه و انواع روابط و چرخههای غذایی موجودات زنده و نقش هر یک از موجود در این چرخهها، در فصل سیزدهم آموزش داده میشود. همچنین برای آموزش بهتر این فصل میتوان دانشآموزان را به یک بوستان، پارک جنگلی و یا غیره برده و آموزشها را به صورت تصویری و تجربی ارائه داد.
قبل از وارد شدن به بخش تدریس و روشهای آن، ابتدا باید یک دید کلی از کتاب علوم چهارم دبستان و بخشهای مختلف آن داشت. این کتاب چاپ سال 1400 بوده و از 119 صفحه و 13 فصل تشکیل میشود. در کتاب علوم چهارم ابتدایی، دانشآموزان با موضوعات گستردهای نظیر یادداشتبرداری، مشاهده، نحوه جمعآوری اطلاعات، انواع انرژی، سنگ و خاک، بدن انسان و دیگر جانداران آشنا شده و آموزشهای پایههای گذشته را تکمیل میکنند.
برای آموزش علوم چهارم دبستان به نحو احسن، هر یک از فصلهای این کتاب، متناسب با موضوع درس، از بخشهای مختلفی نظیر فعالیت، گفتگو، فکر کنید، جمعآوری داده، علم و زندگی و هشدار تشکیل شده است که نحوه تدریس هر یک از این بخشها، با یکدیگر متفاوت بوده و معلمین باید با شرح کامل این تفاوتها و آموزش هر بخش به نحوی متفاوت آشنا باشند.
برای دسترسی به پاسخهای سوالات درس به درس علوم چهارم ابتدایی، میتوان از نرمافزارها و یا فیلمهای کمک آموزشی موجود استفاده کرد. این محتواها موجب صرفهجویی در زمان انجام آزمایشات شده و این امکان را به دانشآموز میدهند تا بتواند بارها و بارها آنها را تماشا کرده و یادگیری را عمیقتر کند.
همچنین استفاده از کتابهای کمک آموزشی و نرمافزارهای کمک درسی به همراه جواب سوالات، نه تنها برای آموزش علوم چهارم ابتدایی به دانشآموزان مناسب است، بلکه میتواند توسط معلمان و موسسات آموزشی نیز مورد استفاده قرار گیرد.
در واقع تحقیقات نشان میدهد که به علت تغییراتی که در فرآیند یادگیری دانشآموزان به وجود آمده، استفاده از نرمافزارها، فیلمها و کتابهای کمک آموزشی، میتواند سطح یادگیری دانشآموزان را تا حد زیادی افزایش داده و با پاسخ به سوالات درس به درس در آموزش علوم چهارم دبستان، بازدهی آنها را در زمان آزمونها و امتحانات بالاتر برده و بهبود میبخشد.
تمامی دروس اول ابتدایی
تمامی دروس دوم ابتدایی
تمامی دروس سوم ابتدایی
تمامی دروس چهارم ابتدایی
تمامی دروس پنجم ابتدایی
تمامی دروس ششم ابتدایی
تمامی دروس پایه هفتم
تمامی دروس پایه هشتم
تمامی دروس پایه نهم
تمامی دروس پایه دهم
تمامی دروس پایه یازدهم
تمامی دروس پایه دوازدهم
تمامی حقوق برای استاد اجازه محفوظ است.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.