آموزش علوم سوم ابتدایی برای پایه سوم بسایر حائز اهمیت می باشد. این درس به دانشآموز کمک میکند تا برای شناخت محیط اطراف خود به مشاهده، آزمایش روشهای علمی و مکاشفه دست بزند.
آموزش علوم سوم دبستان به دانشآموز نشان میدهد که برای رسیدن به نتیجه علمی و مستدل، باید نظرات مختلف را آزمایش کند تا به نتیجه علمی درستی برسد. در این مطلب به بررسی آموزش علوم سوم ابتدایی میپردازیم و روش تدریس درس به درس علوم تجربی را آموزش میدهیم.
علاوه بر آموزش دروس به صورت تک درس میتوانید پکیج آموزش سوم ابتدایی را نیز در استاد اجازه مشاهده و تهیه نمایید
کودکان باید طی دوره آموزش علوم ابتدایی روشهای کسب اطلاعات، سازماندهی، کاربرد و آزمایش کردن را بیاموزند. این فعالیتها باعث میشود درکشان نسبت به دنیای اطرافشان تقویت شود و آنها را در حل مسایل زندگیشان یاری میدهد.
امروزه آموختن علوم تجربی همچون سوادآموزی و حساب کردن امری اساسی و ضروری است که با زندگی روزمره مرتبط است و پیشرفت تکنولوژی باعث شده است اهمیت آن بیشتر شود.
آموزش علوم سوم دبستان به روش سنتی که دانشآموز آنچه یاد گرفته است را بازگو میکند و معلم سعی در تمام کردن کتاب دارد، امکانپذیر نیست.
برای آموزش علوم سوم دبستان باید به صورت زمینه محور و پژوهش محور کار کرد یعنی باید معلم طوری تدریس کند که دانشآموز بتواند اطلاعات جدید خود را با آموختههای قبلی پیوند داده و توانایی برقراری ارتباط بین مسائل روزمره خود و حقایق و واقعیتها را کسب کند.
معلم علوم سوم ابتدایی باید بتواند بستری فراهم کند تا دانشآموزان سوال مطرح کنند. همچنین از آنها بخواهد برای حل مسئله راهکار ارائه دهند و در مورد اینکه چگونه به جواب مسئله رسیدهاند، گفتگو کنند.
در این روش تدریس بر یادگیری با معنا و ماندگار تاکید میشود. آنچه در این روش مهم است پیامدهای یادگیری است یعنی اینکه دانشآموز وقتی با فعالیتی درگیر شد و توانست آن را حل کند، دانشی که کسب کرده است را در موقعیتهای دیگر هم به کار بگیرد. بنابراین معلمان باید هنگام تدارک فرصتهای آموزش علوم سوم ابتدایی به آموزش سه سطح زیر هم توجه کنند:
مباحث علوم با توجه به اینکه همراه با فعالیت و آزمایش تدریس میشود، معمولاً برای دانشآموز قابل فهم خواهد بود اما همیشه امتحان باعث میشود ناخودآگاه نگرانی در دل ایجاد شود.
برای اینکه اضطراب و نگرانی دانشآموز در مورد امتحان علوم سوم ابتدایی کاهش یابد، بهتر است با نمونه سوالات این درس آشنا شده و سعی کند آنها را حل کند. در ادامه نمونه سوالاتی از علوم سوم ابتدایی را برای شما قرار دادهایم.
با فراگیر شدن استفاده از تلفن همراه و رایانه باعث شده است وزارت آموزش و پرورش هر ساله نسخه الکترونیکی یا pdf کتاب آموزش علوم سوم دبستان را نیز به صورت رایگان منتشر کند. بنابراین دانشآموزان و اولیای محترم میتوانند در صورت نیاز به این نسخه الکترونیکی از کتاب هم به راحتی دسترسی داشته باشند.
به این صورت میتوانند کتاب علوم سوم ابتدایی را همیشه و در هر جایی که هستند همراه خود داشته باشند. در ادامه لینک دانلود pdf کتاب علوم سوم ابتدایی را جهت دانلود برای شما عزیزان قرار دادهایم.
آموزش علوم سوم ابتدایی به 14 فصل تقسیم میشود که در ادامه هر یک را به اختصار توضیح خواهیم داد.
درس 1) زنگ علوم: این درس جهت آشنایی دانشآموزان با روشهای جمعآوری اطلاعات، مرتب کردن و گزارش در مورد آن است.
درس 2) خوراکیها: دانشآموز در این درس با گروههای مواد غذایی آشنا شده و غذاهای سالم و مناسب را بر اساس منطقه زندگی خود میشناسد.
درس 3) مواد اطراف ما (1): دانشآموزان در این درس سه حالت مایع، جامد و گاز مواد را میشناسند و چگونگی تبدیل آنها به یکدیگر را فرا میگیرند. همچنین با ذوب، تبخیر و انجماد هم آشنا میشوند.
درس 4) مواد اطراف ما (4): در این درس دانشآموزان با طریقه اندازهگیری حجم مایعات و جرم جامدات آشنا میشوند. همچنین لیتر، گرم، کیلوگرم و ترازو را میشناسند.
درس 5) آب مادۀ با ارزش: این درس باعث میشود دانشآموزان به ارزش آب پی ببرند. همچنین با چرخه آب، تبخیر آب، تهیه آب شیرین و چگونگی تشکیل ابرها آشنا میشوند.
درس 6) زندگی ما و آب: در این درس نفوذپذیری آب در خاکهای مختلف، طریقه تشکیل آبهای زیرزمینی و چگونگی تصفیه آب آموزش داده میشود.
درس7) نور و مشاهده اجسام: آشنایی با نور، بازتاب نور و مشاهده اجسام از اهداف این درس است. دانشآموز با بازتاب نور از روی سطوح اجسام صیقلی و تفاوت آنها با بازتاب نور از روی اجسام غیرصیقلی آشنا میشود.
درس 8) جستجو کنیم و بسازیم: در این درس دانشآموزان با نصب و اتصالات لولههای انتقال آب، یک نمونه ساده برای جلوگیری از هدر رفتن آب را میسازند.
درس 9) نیرو همه جا (1): در این درس آموزش علوم سوم ابتدایی دانشآموزان متوجه میشوند که برای به حرکت درآوردن یک جسم باید آن را هل دهند یا بکشند، یعنی به آن نیرو وارد کنند.
درس 10) نیرو همه جا (2): در این درس دانشآموزان نیروهایی را مشاهده میکنند که بدون تماس با جسمی اعمال میشوند. مانند نیروی بین دو آهنربا یا نیروی کشش زمین.
درس 11) بکارید و ببینید: در این درس با اجزای مختلف گیاه مانند ریشه، ساقه، برگ، گل و دانه آشنا میشوند.
درس 12) هر کدام جای خود (1): در این درس دانشآموزان جانوران را بر اساس محل زندگیشان طبقهبندی کرده و با دو گروه جانوران مهرهدار مانند ماهیها و دوزیستان آشنا میشوند.
درس 13) هر کدام جای خود (2): در این درس با ویژگیهای مهم خزندگان، پرندگان و پستانداران آشنا شده و این ویژگیها را با هم مقایسه میکنند.
درس 14) از گذشته تا آینده: دانشآموزان با یکی دیگر از تاثیرات فناوری در زندگی بشر یعنی نگهداری مواد غذایی از گذشته تاکنون آشنا میشوند.
نکته: فعالیتهای علوم را به سه بخش تقسیم کنید به طوری که شامل فعالیت فردی، گروهی و فعالیت کلاسی باشد. سعی کنید محیط یادگیری علوم را متنوع کنید. گاهی دانشآموزان را برای یادگیری به بیرون کلاس ببرید. اگر پخش فیلمهای آموزشی در کلاس امکانپذیر نیست در فضای دیگری در مدرسه این کار را انجام دهید.
درس علوم سوم ابتدایی، فقط از طریق نوشتن و خواندن، قابل یادگیری نیست و نیازمند آموزش از طریق صوت و تصویر نیز هست. امروزه در بسیاری از وبسایتها و شبکههای آموزش، فایلهای صوتی و تصویری آموزش علوم سوم ابتدایی را قرار میدهند. زیرا بسیاری از معلمان معتقدند یادگیری علوم فقط با تمرین و تکرار میسر نیست و دیدن فیلمهای آموزشی باعث میشود انجام تمرینات و فعالیتها تا حد زیادی برای دانشآموز آسانتر شود.
همچنین آموزش صوتی صفحه به صفحه علوم از دیگر روشهایی است که شما میتوانید علاوه بر مطالعه کتاب، به صورت شنیداری هم درسها را آموزش ببینید. فایلهای صوتی و تصویری کمک درسی یکی از راهحلهای مناسب برای آموزش مطالب به صورت بهتر و دقیقتر است.
معلم باید پیش از تدریس هر درس، به منابع یادگیری مانند کتاب راهنمای معلم و دیگر رسانههای آموزشی مانند فیلم و نرمافزار مراجعه نماید. هر درس علوم، درباره یک زمینهی یادگیری شکل گرفته و فرصتی را فراهم میکند که تا دانشآموز شایستگی یاد گرفتن را کسب کند. این فرصت یادگیری را نباید به پرسش و پاسخ حافظهمدار تبدیل کرد. کتاب درسی علوم تجربی سوم ابتدایی شامل بخشهای زیر است:
شیوه تدریس باید به گونهای باشد که مانعی برای آموزش مهارتهای مورد انتظار ایجاد نشود. برای مثال وقتی معلم درس اول را آموزش میدهد باید سعی کند موضوعاتی را انتخاب کند که تهیه گزارش آن توسط دانشآموز امکانپذیر باشد. برای تدریس علوم به همراه کتاب درسی تا حد امکان از مواد آموزشی دیگر مانند فیلم، نرمافزارهای آموزشی و کتاب کار هم استفاده کنید.
در سالهای اخیر هیچ یک از موضوعات درسی به اندازه علوم دستخوش تغییر نشده است. سوالی که امروزه در مورد درس علوم پرسیده میشود این است که به چه چیزهایی باید به دانشآموزان خود آموزش دهیم تا نیازهای حال و آینده آنان را تامین کند. آموزش علوم باید بهگونهای پیش برود که هم قوهی کاوشگری علمی را در دانشآموزان شکوفا کند و هم سواد علمی و فناورانهی جامعه خود را بهبود ببخشید. برای این منظور معلم نقش اساسی دارد و باید بتواند دانشآموز را برای فرا گرفتن این درس ترغیب کند.
معلم باید فضایی شاد و پرجنبوجوش را به وجود بیاورد که مشاهده، آزمایش، گفتوگو، تفکر، اظهارنظر و همکاری گروهی در آن جریان دارد. علاوه بر این درس علوم تنها در مدرسه و کلاس اجرا نمیشود، بلکه تمامی لحظات زندگی، محل یادگیری، مشاهده و تجربه برای درس علوم است. بنابراین والدین گرامی باید بتوانند در همه جا معلم علوم فرزند خود باشند و فرزند خود را در فعالیتها یاری کنند. امیدواریم این مطالب در مورد نحوه آموزش علوم سوم ابتدایی مورد توجه اولیای محترم، معلمان گرامی و دانشآموزان قرار گیرد.
تمامی دروس اول ابتدایی
تمامی دروس دوم ابتدایی
تمامی دروس سوم ابتدایی
تمامی دروس چهارم ابتدایی
تمامی دروس پنجم ابتدایی
تمامی دروس ششم ابتدایی
تمامی دروس پایه هفتم
تمامی دروس پایه هشتم
تمامی دروس پایه نهم
تمامی دروس پایه دهم
تمامی دروس پایه یازدهم
تمامی دروس پایه دوازدهم
تمامی حقوق برای استاد اجازه محفوظ است.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.